BOYUN ANATOMİSİ Boynun fonksiyonel yapısı; Boyun, omurganın en hareketli bölümüdür. Üzerinde 7-7.5 kg ağırlığındaki başı taşıyan boyun; 7 omur, arkada faset eklemleri, omurlar arasında önde disk denen yastıkçılar ve arkada deliklerden çıkan spinal sinirlerden oluşur. Omurilikten çıkan 8 sinir, hareket ve duyu ile ilgili iletileri (ağrı dahil) baş ile omuz, göğüs kafesi ve kollar arasında getirip götürür. Omurilik 2 cm kalınlığında beyinden aldığı emirleri tüm vücuda ileten son derece önemli bir yapıdır. Kalp ile baş arasında kan taşıyan 4 ana atardamar boyundan geçer. Servikal omurgayı (boyun) oluşturan boyun vertebraları yukarıdan aşağıya doğru C1-C7 olarak numaralandırılır….
Read MoreGün :14 Mart 2016
Myofasial ağrı sendromu (sırt ağrısı)
MİYOFASİAL AĞRI SENDROMLARI Bir veya birkaç kas grubunda görülen ağrı, hassasiyet ve tutuklukla karakterize bir hastalıktır. Halkımız tarafından kulunç, kas romatizması ve yel vurması gibi isimlerle adlandırılır. Fibromiyalji sendromu ile çoğunlukla karıştırılır. Halbuki fibromiyalji sendromunda ağrı daha yaygındır, myofasial ağrı sendromu ise daha az kas grubunu ilgilendirir. Fibromiyalji daha çok kadınlarda, miyofasial ağrı ise her iki cinste eşit sıklıkta görülür. Fibromiyalji de ağrı tutukluk ve hassasiyet vücudun her tarafında yaygındır, miyofasial ağrıda ise bir veya birkaç bölgededir. Myofasial ağrıda yorgunluk ve uykusuzluk yoktur ya da daha hafiftir. Myofasial ağrının tedavisi…
Read MoreOmuz ağrıları (periatrit, radiküler ağrı, tendinit, bursit, artroz)
OMUZ AĞRILARININ SIKLIĞI: Omuz ağrıları , bel ,boyun ve diz ağrılarından sonra vücutta en sık rastlanılan eklem ağrısıdır. Orta yaşlı olan her 5 kişiden mutlaka birinde omuz ağrısı vardır. Yaşın ilerlemesi ve yıpranmanın artması omuz ağrısı sıklığını artmaktadır. Hafif ağrıdan günlük yaşamı altüst edecek kadar değişik şiddetlerde omuz ağrıları olabilir. Kuşkusuz omuz ağrılarının nedenlerini anlamak için omuz ekleminin anatomik yapısını ve çevresindeki dokuları tanımak gerekecektir. OMUZ EKLEMİNİN ANATOMİSİ: Omuz eklemi vücutta bulunan eklemlerden en fazla hareket kapasitesi olan eklemdir. Bu eklem sadece kolu hareket ettirmekle kalmaz elimizi herhangi bir işi…
Read MoreBel ağrıları (bel fıtığı,bel kayması,bel kireçlenmesi vb.bel ağrıları)
Bel Ağrıları Bel ağrılarının birçok nedeni vardır. Sadece belde ağrı varsa kaslarla ilgili problemlerden yani romatizmal hastalıklardan, duruş ve oturuş bozukluğundan, soğuk algınlığından veya aşırı yorgunluktan şüphelenilmelidir. Ayrıca kadın hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve barsaklardaki sorunlar da bel ağrısı yapabilir. Eğer ağrı bacağa da vuruyorsa, omurilikten çıkan sinirlere bası var demektir. Bu basının en önemli nedeni bel fıtığıdır. Ayrıca omurgadaki tümörler, kemik kaymaları ve doğuştan kemik bozuklukları da bu basıya neden olabilir. Eğer tüm belden aşağımızda bir tutulma hissediyorsak, bacaklarımızı kıpırdattıkça ağrı oluşuyorsa ve ani bir şekilde başladıysa, Faset Kitlenmesi yani omurganın arkasındaki…
Read MoreDirsek Ağrıları
Dirsekte üç adet kemik eklem yapar, bunlar; humerus (üst kol kemiği), ulna ve radius. Dirsekte en sık rastlanan hastalıklar tendonların yapışma yerlerindeki zorlanmalara bağlı entesopatilerdir. Dirseğin dış yanında olup daha sık görülene lateral epikondilit veya tenisçi dirseği, dirseğin iç yanında olan entesopatiye ise medial epikondilit yada golfçu dirseği denilir. Entesopatiler daha çok el bileğinin tekrarlayan ve güç uygulanan hareketlerine bağlıdır. Olekrenon bursiti dirsekte sık rastlanan bir hastalıklardan biridir ve dirsekte ağrılı yada ağrısız şişlik şeklinde kendini gösterir. Ayrıca daha üst seviyelerde yada dirsekte sıkışan ulnar ve radial sinirler dirsekte ağrıya…
Read MoreDiz ağrıları ve kireçlenme
Diz Anatomisi Diz; uyluk kemiği(femur) ile kaval kemiği (tibia) arasındaki menteşe biçimli bir eklemdir. Eklem iç ve dış olmak üzere iki bölümlüdür. Eklem ön taraftan diz kapağı ile korunur. Eklem içindeki tüm kemik yüzeyler eklem kıkırdağı ile örtülmüştür.Femur ve tibia arasındaki yük taşıyan kıkırdak yüzeyler, menisküs denilen iki esnek kıkırdaktan yapı ile korunur ve desteklenir. Menisküsler “C” harfi biçimli ve kuş yuvası biçiminde kenarları yüksek ortası ince bir yapıdadır. Bu yapı yuvarlak femur ile düz tibianın yapısal uyumunu sağlar, binen yükün tüm eklem yüzeyine dağılmasını sağlar,gelen darbeleri emer, eklemin sabitliğine…
Read MoreHemipleji veya İnme Hastalığı
Hemipleji veya inme nedir? Hemipleji veya inme terimi, vücudun sağ ya da sol yarısında istemli hareketin kaybı ve felç anlamına gelir. İnmenin sebepleri nelerdir? İnme nedenleri arasında ilk sırayı beyin damarları ile ilgili hastalıklar alır. Kafa darbelerinden, beyin ameliyatlarından ve zehirlenmelerden sonra gelişebileceği gibi, beyin tümörü, mikrobik hastalıklarda da görülebilir. İnme nasıl oluşur? İnme, dünyada en sık karşılaşılan beyin ve sinir sistemi hastalıkları sorunudur. İnme çoğu kez, beyin damarlarında tıkanma ya da beyin kanamasına bağlıdır. Bu durum vücudun bir yarısında istemli hareket kaybı veya hareket azlığı, duyu bozukluğu ve ayrıca…
Read MoreSEREBRAL PALSİ
Doğum öncesi, doğum sırasında yada doğum sonrası herhangi bir nedenle beynin hasar görmesi sonucu oluşan motor (ve bazı durumlarda mental) bozukluktur. Serebral palsi adale sertliğinde bozukluk, anormal, postür( duruş bozukluğu ) ve bozuk hareket görünümüyle karşımıza çıkar. Serebral palsi gelişimsel bir bozukluktur. Motor fonksiyonlarda bozukluğun yanında, duyu bozuklukları,(sensorial disfonksiyon), gözde kayma, titreme (nistagmus) gibi bozukluklar zeka geriliği ( mental retardasyon ), davranış bozuklukları, öğrenme güçlükleri, dil-konuşma bozuklukları ve ağız diş problemleri de görülebilir. Beyinde motor bölgenin ( kol-bacakların tam kullanımı, yürüme, yemek yeme, merdiven çıkma gibi günlük yaşamı sürdürmeye yarayan hareket yeteneğini…
Read MoreDoğum Öncesi ve Sonrası Egzersiz ve Rehabilitasyon
Gebelikte Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Gebelikte normal hastalarda uygulanan tedavi uygulamaları kısmen aynen, kısmen biraz değiştirilerek kullanılabilir. Diatermi, bel traksiyonu gibi uygulamalar genellikle uygulanmaz. Eklem ve yumuşak doku manipülasyonları, manuel traksiyon (dikkatle), yüzeysel ısıtma, TENS ve diğer elektroterapi uygulamaları yapılabilir. Bazı egzersizleri yapılması ise gebelerde mümkün değildir. Özellikle sırt çukurluğunu arttırıcı duruş ve egzersizlerden kaçınılmalıdır. Yüzeysel ısıtıcılar kas spazmını azaltır ve dolaşımı arttırır. Bu şekilde ağrıyı da azaltır. Gebelerde sık görülen tromboflebit olması durumunda sıcak uygulama yapılmaz. Distermi, gebelikte uygulanmaz. Sauna, hamam, kaplıca, gibi bütün vücudu ısıtan uygulamalar bebeğe zarar…
Read MoreSkolyoz Rehabilitasyonu
SKOLYOZ NEDİR? Skolyoz omurganın üç boyutlu 10 derece üzerindeki eğrilme deformitesidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner. Omurgaya arkadan bakıldığında eğrilik düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi, bazen bu denli net değildir ve ancak öne eğilme durumunda veya hekim kontrolü ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir. Skolyoz çok değişik nedenlerle ortaya çıkabilir, okul çocuklarında ortalama %1,5 oranında saptanmıştır. Skolyozun en sık rastlanan…
Read MoreYaşlıların günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenip desteklenmesi için Geriatrik Rehabilitasyon
YAŞLILARDA (GERİATRİK) REHABİLİTASYON Yaşlılarda (Geriatrik) rehabilitasyon, gerçekte klasik rehabilitasyon uygulamalarından çok farklı değildir. Rehabilitasyon programı fonksiyonel durumun yanı sıra, hastanın nörolojik durumuna, eklemlerinin hareket yeteneğine, kas gücüne ve aerobik kapasitesine göre düzenlenir. Buna göre yaşlılar 4 gruba ayrılabilir: • Belirgin olarak fiziksel engelleri olanlar(hemipleji, artrit…gibi.), • Belirgin hastalık belirtisi olmayan kronik hastalıklar(Kronik kalp hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları…gibi) • Belirgin olarak hastalığı olmayan; fakat fiziksel olarak genel aktivitede kaybı olanlar. • Tam bağımlı, fakat rehabilitasyon potansiyeli olmayan hastalar (ağır demans,terminal dönem malignite..gibi) 1.ve 2. grup yaşlılarda, öncelikle sakatlık nedeni olan patolojilerin rehabilitasyonu…
Read MoreOrtopedik Rahatsızlıklar, kırık rehabilitasyonu
KIRIK: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasıdır. Çeşitleri : -Kapalı kırık; deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokuların çok fazla zarar görmediği kırıklardır. -Açık kırık; kırık kemik uçlarının görülebildiği, çevre dokuların zarar gördüğü kırıklardır. Kırıkta belirti ve bulgular : -Ağrı, -Morarma, çürük, şişlik -Şekil bozukluğu (deformite), simetride bozulma, -Hareket edememe, hareket kısıtlanması. Kırıkta İlkyardım : *Kanama varsa kontrol altına alınır, yara varsa kapatılır *Kırığın çevre dokulara zarar vermemesi için ekstremite (kol veya bacak) desteklenir. DESTEK (ATEL) : Kırığı tespit etmek ( hareket etmesini önlemek ) amacı ile kullanılan tahta parçası, mukavva, sert karton, yastık üçgen sargı bezi…
Read MoreDiz Protezi Ameliyatları Öncesi ve Sonrası Rehabilitasyonu
DİZ PROTEZLERİ Diz çok karmaşık bir eklemdir. Kalça ekleminizden farklı olarak, diz ekleminin çeşitli kısımları birbiriyle çok sıkı bağlantı içinde değildir. Bu nedenle, yakın zamana kadar çevrenizden, diz protezlerinden ziyade kalça protezlerinin daha çok ve başarıyla yapıldığını duyuyor olabilirsiniz. Çünkü kalça protezleri eskiden beri yapılıyordu ve uygulaması daha kolaydı. Ancak modern teknoloji ve yeni materyaller diz protezlerinin de daha sık uygulanmasını ve bunun en az kalça protez ameliyatları kadar başarılı olmasını sağlamıştır. İlk bakışta, diz eklemi bir menteşe gibi hareket ediyor sanılabilir; ancak bu kısmen doğrudur. Normal diz eklemi bükülme…
Read MoreKalça Protezi Ameliyatları Öncesi ve Sonrası Rehabilitasyonu
KALÇA PROTEZLERİ Kalça protezi genelde 3 gereksinimle yapılır… Kalça kireçlenmesi; Kalçadaki kireçlenmeye bağlı rahatsızlıklarınız hayat standartınızı istemediğiniz kadar düşürdüyse protez zamanınız geldi demektir. Buradan anlaşılacağı gibi ameliyat zamanlamasına doktor değil hasta karar verir. 2. Kalça kırıkları; Kalçanın boyun çevresi kırıklarının bir kısmı kaynama özelliğine sahip değildir. Bu nedenle kırık parçanın ameliyatla çıkarılması ve kalça fonksiyonlarının devamı için protez yapımı gerekir. 3. Avaskuler nekroz; Avaskuler nekroz ya da kısaltılmış adıyla AVN kalça ekleminin baş kısmını besleyen damar yapının bir kısmının fonksiyonunu kaybederek başın canlı bölümünün ölmesi ve sonrasında buranın çökmesidir. Uzun…
Read MoreOmurilik Felci (Medulla Spinalis Yaralanmaları)
Omurilik nedir? Omurilik, omurga kanalının içinde beynimizin uzantısı olarak devam eden hassas ve narin bir organımızdır. Omurilik sayesinde kollarımızı, gövdemizi ve bacaklarımızı hareket ettirebilir, tenimize dokunulduğunda hissedebilir ve iç organlarımızın normal çalışmasını sağlayabiliriz. Omurilik felci yapan sebepler nedir? Omurilik felci yapan nedenlerin başında ülkemiz için bir felaket haline almış olan trafik kazaları gelir. İkinci en büyük neden yüksekten düşmelerdir. Bunları, ateşli silah yaralanmaları, sığ suya balıklama atlamalar, kesici ve delici aletlerle yaralanmalar ve sportif kazalar izler. Böyle bir durumda omurgayı oluşturan omurlardan bir ya da bir kaçının kırılması sonucu omurilikte…
Read MoreParkinson Hastalığında Rehabilitasyon
Rehabilitasyon, hastalık sonrası oluşan özrü ortadan kaldırmak veya mümkün olan en az düzeye indirmek, kişinin evinde, işinde ve sosyal yaşantısında kendine ve topluma faydalı olabilmesi uygulanan tıbbi, fiziksel, psikososyal ve mesleki yaklaşımlar sürecidir. En önemli hedef hasta kişinin toplumsal hayata yeniden döndürülmesidir. Parkinson hastalığında gözlenen en önemli bulgular, kas ve eklemlerde sertlik (rijidite), vücut pozisyonunun öne doğru eğilmesi, hareketlerin yavaşlaması ve ellerde titremedir. Bu bulgular, hastalarda hareket ve yürüme güçlüğü, ince el becerilerine yönelik aktivitelerde zorluk, sık düşmeler, uyku bozukluğu, yaygın ağrılar, konuşma, yutma ve solunum güçlüğü gibi pek çok…
Read More